Utdorp.nl

Inloggen of inschrijven

Henk Knippels
15 april 2019

"Spitsstrook"

Hallo BBBers.

Hoe is het afgelopen met het maken van de verkeersexamens die eigenlijk bestemd waren voor de leerlingen. Heeft U er zelf ook nog iets van opgestoken?

Ik hoor u zeggen "Nee natuurlijk niet" , Immers u rijdt al vele jaren en u kent de regeltjes wel; nou dat is dan mooi!

Ik wil het vandaag met u gaan hebben over het gebruik van de spitsstrook op de autosnelweg. U kent allemaal de ASW A 73 richting Roermond en vervolgens verder richting  het zuiden  de ASW  A2  op.

Inmiddels rijdt u op de ASW  A 2 en daar begint voor ons de "Spitsstrook"

Veel bestuurders denken dat de spitsstrook er slechts is voor bestuurders van vrachtauto's, en deze " denkende " bestuurders hebben daar gedeeltelijk gelijk in, inderdaad óók voor bestuurders van vrachtauto's maar óók voor alle andere bestuurders. Als de spitsstrook " open" is dan mag u, nee nee dat is niet waar,  dan MOET u de spitsstrook gebruiken het wordt als het ware 'n derde rijstrook en de witte ononderbroken streep - als afscheiding aangebracht- mag u dan ook probleemloos overschrijden. U rijdt toch nog steeds mee met mij op de A2 toch?

Het gebruik van deze strook houdt tevens in dat u dus niet rechts mag inhalen want inhalen geschiedt links, en dan komt het probleem. De op de middelste rijstrook bivakkerende bestuurder ( vaak met oogkleppen) die net wat langzamer rijdt dan u zelve en dus eigenlijk 'n hinder is voor u moet u dan links gaan inhalen, ziet u het al voor u kijken -scannen noemen ze dat tegenwoordig- richting naar links vervolgens inhalen en vervolgens weer richting en weer terug naar rechts en de "boosdoener" op de middelste rijstrook is zich van geen kwaad bewust. Misschien denkt u nu wel ; Ja ik herken dat gedrag wel 'n beetje, ik bedoel dus dat gedrag van die boosdoener. Als de spitsstrook open is de toegestane snelheid op de ASW altijd lager dan normaal. En bij pech dan? Ik hoor het u zeggen,waar moet ik dan heen ? Indien modelijk rijdt u door naar 'n pechhaven - tussen de 500 m en 1000m - komt u er wel een tegen, en lukt u dat niet, dan zoveel mogelijk met het voertuig naar rechts -berm-  en u verdwijnt achter de vangrail wachtend op de hulpdiensten . Volgende keer wil ik het  met u hebben over parkeren-stoppen-stilstaan en het wangedrag dat daar bij hoort ! Ik stop ermee u bent weer bijgepraat, ik wens u vele veilige km's

Met 'n vriendelijke  verkeersgroet.

Henk Knippels.

Deel dit bericht!

Reacties

Karin Haas
14 april 2019

Henk, bedankt voor het verhelderende verhaal mbt het gebruik van de spitsstrook. Klopt idd, er zijn veel van die bivakkerende bestuurders op de middelste rijstrook. Balen