Kinderboekenschrijver Paul van Loon (bekend van o.a. Dolfje Weerwolfje, Meester Kikker en De Griezelbus-serie) zit 25 jaar in het vak. Met zijn humoristische griezel- en fantasieverhalen (‘grumor-verhalen’) weet hij al 25 jaar leesgrage kinderharten te stelen. Van Loon is ambassadeur van organisaties die het belang van leesplezier onderstrepen en die zich inzetten om laaggeletterdheid tegen te gaan. Hij zet zich graag actief in op plekken waar hiervoor extra aandacht nodig is en heeft een warme band met onze streek. In 2018 trok zijn succesvolle interactieve tentoonstelling De Andere Werkelijkheid in het Limburgs Museum veel bezoekers. Op donderdag 8 april keert hij terug in Venlo voor een virtueel schrijversbezoek in de groepen 4 en 5 op basisscholen in een drietal speerpuntwijken waar laaggeletterdheid extra aandacht verdient: De Toermalijn in Tegelen, De Klingerberg in Blerick en Kleur-Rijk in Venlo. Dit bezoek is een initiatief van de Bibliotheek Venlo.
Taalbeleving en out-of-the-box
Zoals het een fantasyschrijver betaamt, fantaseert Van Loon over een prikkelende leerplek waar je samen ontdekt hoe leuk, veelzijdig en belangrijk taalbeleving is. De deelnemende Venlose scholen verheugen zich op het bezoek en zijn begonnen met de voorbereidingen in de klas. Zowel leerlingen als leraren gaan tijdens de sessie actief en out-of-the-box aan de slag. Met behulp van prikkelende opdrachten en vragen worden zij getriggerd om na te denken over hun ideale, leesrijke omgeving. Leesbevordering betekent voor Van Loon ook: het verhaal écht beleven; er in op gaan en interactieve elementen eraan koppelen Paul van Loon gaat met de groep in gesprek, vertelt over zijn leven als schrijver en waarom hij dit thema zo belangrijk vindt. Natuurlijk trakteert hij op een voorleessessie uit één van zijn bekende boeken. Onlangs werd het bekendste personage Dolfje Weerwolfje (letterlijk) gelanceerd tijdens de presentatie van zijn nieuwste boek Weerwolfraket.
Laaggeletterdheid onder de aandacht
In de gemeente Venlo is het percentage laaggeletterden aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit is een belangrijk focuspunt van de gemeente, waar vanuit het maatschappelijk veld veel extra aandacht voor is. Het Leesoffensief (LEES!), waarmee de Bibliotheek Venlo zich verbindt, is een oproep tot samenwerking voor een gerichte aanpak van laaggeletterdheid. De Bibliotheek Venlo en het Venlose onderwijs werken intensief samen om leesbevordering- en plezier op school en thuis te stimuleren. Het is dan ook een welkome aangelegenheid en een eer om één van ’s lands populairste kinderboekenschrijvers virtueel te mogen ontvangen.