41
J.Kessels - de film. Van Jezus Kessels en auteur P.F. Thomese. De film had zijn goede momenten. Maar wat ik me toch vooral herinner: wat een onzinnig plot. Boone opsporen op de Reeperbahn in Sankt Pauli in Hamburg. J Kessels als The Dude achtig figuur die dat voor elkaar krijgt zonder wat te doen. Thomese lijkt op de echte Thomese maar dan sukkeliger. Kessels met cowboyhoed, sigaret, altijd countrymuziek op, fan van westerns kijken, voetbal en bier drinken. Surrealistisch plot. Nou ja, als ze maar lol hebben gehad bij het maken, met hun poging tot Nederlandse roadmovie op de aard van On the Road en Easy Rider.
42
The Hunger Games 2012. Wel onderhoudend. Het volk wil brood en spelen, is een centraal thema. Lijkt daarmee wat op The Running Man. Maar vind deze dan wel veel beter. Voelde veel minder als kitch dan The Running Man. Gevoel van authenticiteit vond ik veel beter. Vrouwelijke lead is een echte held. Op pijl en boog. Lekker eigenwijs. Offert zich op voor haar zusje. Speelt mee met liefdesverhaal en weet de regels veranderd te krijgen. Waardoor zij met man en vrouw overblijven en straks zullen ze wel trouwen.
Bij stukje terugkijken krijg ik steeds grotere vragen over hoe oprecht Katniss is in haar liefde voor haar nieuwe vriendje. Die lijkt me wel sincere, zijn beschijving van hoe vaak hij naar haar getuurd heeft, lijkt me authentiek. En Katniss was daar wel erg van onder de indruk. Maar haar liefde daarna: ze wil hem laten leven, maar dat lijkt me meer omdat zij zo geweldig gewetensvol is, rijmt op die manier ook helemaal met dat ze vrijwillig aan de Hunger Games toetreedt om haar zusje dat te besparen. Haar opofferingsgezindheid is wat dat betreft helemaal in character, zonder dat ze bijzonder verliefd op die gozer hoeft te zijn.
43
De Driestuiver Opera stond op Youtube. Mooi, de beroemde musical van Kurt Weill en Bertold Brecht, waarvan iedereen minsten "Mackie Messer" als lied kent. Wel van genoten. Vooral van de muziek. Macheath heeft ze voor het uitkiezen in Dreigrisscheroper. Prostituee Jenny, oude vlam Lucy (zeg Loetsie) en de pittige zwartharige Polly Peachum. Mackie Messer komt weg omdat hij politieinspecteur Jack Jones in zijn zak heeft. Ze delen een oorlogsverleden, zoals je hoort in het Kanonenlied.
Maar koning der bedelaars Jonathan Peachum krijgt Mackie toch op het schavot. Bijna dood, mooie eindrede. En dan schenkt de koningin hem genade.
Ik kende de muziek al van een CD. Goed dat ik er nu ook beelden bij heb.
Jenny heeft een mooie diepe stem, geweldig voor Salomons song. Mrs Peachum heeft een grote instrumentele rol: koopt Jenny om om verblijfplaats Mackie te verraden.
Jenny is ook geweldig in Wovon lebt der Mensch.
Polly is top in eiffersucht duet. En in haar liefdesverklaring: mooie meisjes vallen kennelijk op bad boys. Dann gibt es uberhaupt kein nein. En ze is top als Pirate Jenny. Verhaal over Seerober Jennie staat los van verhaal, is stuk entertainment voor haar eigen bruiloft. Vreemde eend in de bijt, maar wel mooi.
De boevenmaten van Mackie zijn er voor het humoristisch effect. Mackie heeft een ijzeren handdruk, waarmee hij de rest eronder houdt.
Jonathan kan druk zetten door alle bedelaars op te roepen. Zien we nergens gebeuren en weerhoudt de koningin niet Mackie toch vrij te spreken.
Driestuiveropera heeft de mooiste muziek. En is een musical. Mooi. Maar toch wel erg lange praatstukken.
44
Dat smaakte naar meer. Benieuwd naar Kurt Weill en Bertolds brecht andere voorstelling: Sieben Totsunden
"Seven deadly sins" by Kurt Weill, Opera de Paris, cond. A.Polianichko. Hebben ze ook op youtube!
7 Todsünden van Bertold Brecht en Kurt Weill.
Ook deze kende ik al van CD. De beelden erbij, zijn hier nog meer verrijking. Sieben Todsunden wordt echt mooier met balletbeelden erbij. Wisselwerking tussen Anna 1 en Anna 2 snap ik nu pas.
Prachtig iconisch vormgegeven. Luiheid met fitnessprogramma. Beschrijving in tekst heb je wel nodig. Afwisseling tussen Fernando en Edward wordt uit het spel anders niet duidelijk. Uit het ballet is het verhaal zoals het op wikipedia staat trouwens niet te begrijpen. Begint al bij zonde 1.
Luiheid: vooral een fitnessballet zie ik. Niets over luie manier om via overvallen aan geld te komen, door oudjes te overvallen, waarover ik op wikipedia lees. Tekst van het lied geeft maar een hit: Ledigheid is des duivels oorkussen, zingt het Koor (Moeder Vader en twee boers in Louisiana die op een huis wachten) toe.
Hoogmoed volgt: tekst legt het duidelijk uit, en goed gespeeld, wel heel creatief vorm gegeven: Anna2 wil echte kunst maken, maar ontdekt dat het publiek alleen betaalt voor haar seksualiteit. Die gaat ze dan maar, op advies van Anna 1, uitbuiten.
Gramschap: vanwege onduidelijke redenen breekt boosheid uit: Anna is boos op mededanseressen en slaat aan het eind ook Anna 1 of zo. Vaag gedoe.
Vraatzucht: die is mooi. Liedtekst maakt het duidelijker dan het toneel: Anna moet op 52 kilo blijven. En ze is verstandig. Dus we zien eigenlijk geen vraatzucht. In liedje komen de ingredienten van eten voorbij: schnitzel en spargel, Brecht heeft iets met asperges, kwamen in Driestuiveropera ook al voor.
Onkuisheid: muzikaal spannend genoeg: enige stuk dat naast de intro en epiloog mijn selectie haalde toen ik eens op een rijtje wilde zetten: welke muziek wil ik nog wel vaker terugluisteren. Tekst is wat crytpisch, maar duidelijk is dat Anna een man in Boston vindt, en dat ze verliefder was op ene Fernando. Op wiki lees ik dat ze ontrouw is, en daarna vergeving vraagt bij die man uit Boston die Edward blijkt te heten. Anna valt nachten lang huilend in slaap. Es ist richtig so Anna, aber so schwer. Op het toneel dat rondgesleep met die pop vond ik weinig verduidelijkend.
Hebzucht: Anna doet het kennelijk financieel wel aardig. Familie uit Louisiana komt op in een dikke Amerikaanse auto. Op het toneel zien we mannen die voor en na het leven erbij inschieten. Ik neem aan Anna achterlatend met grote erfenissen. De laatste wil zelfmoord plegen, maar Anna steekt daar een stokje voor. Vage business. De songtekst is concreter: er gaan inderdaad mannen dood. Mannen verdringen zich rond Anna. En Anna wordt op het hart gedrukt "niet alleen te nemen, maar ook te geven". Geen idee of ze dat ook doet. Een vaag intermezzo volgt, en we schijnen ondertussen aanbeland te zijn in:
Afgunst. Muzikaal best spannend. Met veel herhalingen. Zo schrijf je een hit. Maar ik kan het niet in het libretto terugvinden. Op het podium is wel iets duidelijk: Anna heeft ruzie met heel zooitje dubbelgangers. En Anna 1 en Anna 2 komen uiteindelijk tegen elkaar uit in een partijtje armworstelen, dat Anna 1 wint.
En dan is de epiloog, waarbij, bij de laatste: Nichtwar Anna, Anna 2 als een soort geestverschijning achter Anna 1 opduikt, die temidden van haar familie op de bank zit. Eind goed al goed. Wir haben es geschaft, lijkt het idee, dus dat kleine haus in Louisiana zal er wel zijn, al zie ik aan dat bankstel niks dat duurder is dan wat ze aan het begin ook al hadden.
En dan de triomfantelijke buiging onder het slotapplaus.
Wel genieten in deze versie, heb hem niet voor niets twee keer gekeken. Ook om te kijken of ik misschien hints had gemist, maar die vond ik toch niet.
45
Terug naar de gewone televisie: gezien: Chinese Zodiac. Erg vermakelijke actiefilm. Na verpletterende opening waarbij de held, een chineesje, met skateboard skelleton bobslee achtige constructie een diefstal pleegt en ontsnapt, is wel duidelijk dat deze JC (jackie chan verwijzing) echt goed is. Genieten van zijn kunsten. En wat men aan kunstschatten heeft bedacht, naast bronzen koppen uit de chinese zodiak ook een Rozen schilderij, de staf van Catharina de Grote en de Skepter van een farao. Nog actueel met knipoog naar hippies die erfgoed willen retourneren, en dat een nog gewetenlozere concurrent met zijn diefstal oorlogen tussen buurlanden laat ontstaan.
De critici vonden er niks aan. Wel commercieel de grootste Chinese film. Ik vond het geweldig. Met Jackie Chan, in 2012 al aardig op leeftijd.
46
4 juni 2019 was een Steven Seagal film op televisie. Into the Sun. Heb goede herinneringen aan zo'n Seagalfilm: lekker vechten, gemengd met oosterse wijsheid. Seagal met zijn gebeeldhouwde gezicht, in de kritieken las ik dat dat ook de kritiek is: heeft maar een gezicht. Maar ik vond het wel cool, destijds. Hoopte nu op lekker spannende film met een paar duidelijke boeven en wat mooie vrouwen. Maar in deze film zit dat er niet in. Op de een of andere manier heeft men het zo saai mogelijk weten te maken. Ik kan er de aandacht maar niet bijhouden. Laat hem op de achtergrond maar aanstaan, hopelijk komt er nog een leuke scene voorbij die ik toevallig zie. Maar heb weinig hoop. Amerikanen tegen Japanners, met Chinezen die niet overheerst willen worden door Japanners, maar wie is nu de bad guy? En buitenlandse taal in plaats van Engels werkt ook voor geen meter. Weet niet of de film uitkijk. Wel gedaan, wel bijna in slaap gevallen. Nee, echt geen goeie film.
47
Zelfde avond: Push. Over mensen met bijzondere krachten. Telekinese en helderziendheid vooral. De Staat wil hun krachten vergroten en ze inzetten als wapen. Voortvluchtige wordt gevonden door de politie, terwijl hij verborgen leeft in een krot. Daarna vindt Cassie of zo hem, en neemt hem mee op sleeptouw. Leuk, gevoel dat ik hem al eens gezien heb, maar blijf kijken.
What's not to like. Mensen die hun eigen krachten leren kennen en omhelzen. Maar die screamers zijn vrij belachelijk. Dus ik kan nog afhaken.
Dat doe ik uiteindelijk niet, en gelukkig zit er een vernuftige plot aan het eind. Alles bij elkaar optellend: ik ben er wel over te spreken. In tegenstelling tot Rotton Tomatoes en andere critics: ik vond hem wel de moeite waard.
Meer berichten van Filmhoekje
Spoilers 93-96: Taylor Swift, La la Land, Inception, Lady Gaga: A Star is Born
93 Miss Americana. Documentaire over Taylor Swift. Kan haar muziek zeer waarderen. Ze heeft echt een stevige basis als countryartiest. Jongste schrijver van een nummer 1 hit. ...
Spoilers 89-92: De kleine prins, Asterix, Bill Gates, Howl's Moving Castle
89 De kleine prins (2015 film) Op netflix was op een bepaald moment te vinden: een verfilming van Le petit prince. the little prince van Saint Exupery. Wat vind ik ervan? Ana...
Reshuffle FM Radio Zenders
Deze keer geen film-spoilers, maar wat aantekeningen over radiofrequenties. Het leek er een hele tijd op dat radio via FM niet meer te ontvangen was. Je was aangewezen op het ...
Meer berichten
Start vergroeningsactie gemeente Venlo
Start vergroening actie gemeente Venlo Link
Open Inloop 4 oktober 2023
Woensdag 4 oktober 2023 staan we weer voor u klaar voor alle vragen over uw uitkering. Elke woensdag van 13:30 tot 15:30 uur bent u van harte welkom op ons oude adres: Begijne...
Spoilers 93-96: Taylor Swift, La la Land, Inception, Lady Gaga: A Star is Born
93 Miss Americana. Documentaire over Taylor Swift. Kan haar muziek zeer waarderen. Ze heeft echt een stevige basis als countryartiest. Jongste schrijver van een nummer 1 hit. ...